OM OSS

GULDSMED / DESIGNER
KRISTINA JOHANSSON

Så länge jag kan minnas har jag älskat smycken. Inte bara för att bära dem, utan för lockelsen i de där underbara materialen: guld, pärlor och ädla stenar. Yrkesvalet var med andra ord självklart.

När jag skapar fritt resulterar det ofta i massiva smycken med massor av stenar, kanske för att sagan Tusen och en natt alltid har fascinerat mig. Men tycke och smak är individuellt och därför låser jag mig inte vid någon speciell stil. Huvudsaken är att mina smycken passar sina bärare. Därför vill jag helst träffa varje kund personligen och få en känsla för stil och uttryck. Handlar det om en gåva fungerar det med ett foto och en beskrivning.

Varje smycke tillverkas endast i ett exemplar. Vissa modeller kan återkomma, men alltid med någon detalj som skiljer: guldsort, sten, infattning eller ytbehandling.

När du vill beställa ett smycke ses vi i min ateljé. Du får välja bland stenar och prova olika modeller medan vi diskuterar designen. Det tar lite tid, men är väldigt roligt och timmarna rusar iväg. Så småningom blir du ägare till ett unikt handgjort smycke, tillverkat exklusivt för dig.

Låter det dyrt? Hantverk kostar givetvis mer än massproducerat, men priset beror också på om du ska köpa allt material eller om du har gamla smycken som ska göras om. Oavsett vilket får du ett vackert smycke som du kommer att glädjas åt varje dag i många år.

logo.png

UTBILDNING & BAKGRUND

KJ_design_photoshoot-_edited.jpg

Utbildning och bakgrund

  1970–73 Ekonomi Wiktor Wångfelts Gymnasium

  1973–77 Göteborgs Guldsmedshögskola (inom Högskolan för Design och Konsthantverk

  1977-88 Guldsmed hos Birger Erikssons Eftr. på Engelbrektsgatan i Göteborg, som då ägdes av gravörmästare Wilhelm Christiansson och guldsmedsmästare Evert Lindberg, Juvelateljén

  1990 Startar KJ Design

  Medlem och ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund sedan 2014

  Medlem och ordförande från 2008–2014 i Göteborgs Guld & Silversmeders Mästareförening

  Medlem och ordförande i ledningsgruppen för Yrkeshögskolan Guldsmed i Falköping

 

Utställningar

    2004 Harrods i London The Swedish goldsmith´s project

    2005 Design på Nääs fabriker

    2006 Design på Nääs fabriker

    Årlig utställning i den egna ateljén

    2015 Designforum på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm