Återvunnet guld och äkta material

Material som
jag jobbar med

Guld i alla färger som roséguld, gulguld, grönguld och vitguld, ädelstenar och diamanter är viktiga inslag i alla mina smycken. Det är viktigt med ett bra samarbete mellan mig och utvalda leverantörer som har en god kunskap och bra balans när det gäller miljö, etik och god materialkännedom.

FOTO Daniel Nilsson

Guld i alla färger som roséguld, gulguld, grönguld och vitguld, ädelstenar och diamanter är viktiga inslag i alla mina smycken. Det är viktigt med ett bra samarbete mellan mig och utvalda leverantörer som har en god kunskap och bra balans när det gäller miljö, etik och god materialkännedom.

Återvunnet guld

Vårt guld är återvunnet både ur ett etiskt perspektiv och med tanke på miljön. Vi samarbetar med NSG Sweden AB som har en lång erfarenhet av ädelmetaller. Du kan tryggt lämna ditt guldmaterial till oss för återvinning eller försäljning. Vi tycker det är viktigt att ta ett miljömässigt ansvar och se till att vårt arbete är hållbart ur flera aspekter.

FOTO Daniel Nilsson
FOTO Nina Lindhe Tell

Rådiamanter

Rådiamanter är ett populärt inslag i våra smycken, främst herr smycken. Rådiamanter är till skillnad från en briljantslipad diamant helt oslipad, den kan vara lite kubisk eller ha en rundad form. Ytstrukturen är ojämn och kan glittra lite på vissa ställen. Oftast är den opak vilket innebär att den är ogenomskinlig. De finns i färger som: olivgrön, beige, brun, svart, vit, gul, turkosblå, grå, gulgrön.

Ädelstenar

Då vi älskar färg är det viktigt att få ett inslag av färgstenar (ädelstenar) i våra smycken. Alla ädelstenar har olika hårdhet. En vigselring som används dagligen bör ha en ädelsten som har en hög hårdhet. Bäst sort för vigselringar är diamanter och safirer som finns i en mängd olika färger. Diamanten har en hårdhet på 10 Mohs och safiren 9 Mohs. Övriga ädelstenar ligger under med 8 och 7 Mohs, dessa är alla fantastiskt vackra men något känsligare. Läs mer om ädelstenars olika egenskaper i sidan ’ädelstenar’ på vår hemsida.

FOTO Daniel Nilsson
FOTO Louise Persson

Pärlor

Naturliga pärlor (äkta)

De äkta pärlorna innehåller pärlemorsubstans rakt igenom. I det de odlade förs en pärlemorkula in i musslan som musslan börjar skydda sig mot och tillverkar ett pärlsekret runt pärlan.

Conch Pärla (äkta)

Fyndland; Brasilien. Finns i vitt, guld, rosa och brunt. Väldigt sällsynta.

Orientaliska pärla (äkta)

Fyndland; Persiska viken. Väldigt sällsynta.

Sötvattenpärlor (äkta)

Fanns i Sverige fram till 1900-talet då fisket förbjöds.

 

Odlade pärlor

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet framställdes de första odlade japanska saltvattenpärlorna. Dessa är som mest 10 mm stora och mest förekommande i vita pärlcollier.

Sötvattenpärlor (odlade)

De första odlades i Japans största sjö, Biwa. Numera kommer de flesta från Kina och även USA. De naturliga färgerna är rosa, vit, grå, aprikos, blågrå och svagt lila.

Söderhavspärlor (odlade)

I havet utanför Australien lever en mussla som är betydligt större än den japanska. Storleken på pärlorna varierar från 8-25 mm i vita, krämfärgade, grå och gulaktiga färger.

I Polynesien odlas den naturligt svarta pärlan som kallas Tahitipärlan, storleken varierar från 8-20 mm. Runt Fidjiöarna odlas det också och dessa pärlor har en grönaktig och mörkguldig färg.

Vill du veta mer?

Kontakta mig